Trening životnih vještina

O PROGRAMU

Trening životnih vještina je program univerzalne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, alkohola i zlouporabe droga) namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovne škole, koji za cilj ima smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgodu prvog konzumiranja.

Za razliku od tradicionalnih programa prevencije koji se temelje na pružanju informacija, ”TŽV” se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju razvoja ovisničkog ponašanja. Učenike se ne uči samo širokom spektru osobnih i socijalnih vještina kojima bi se smanjila potencijalna motivacija za korištenje sredstava ovisnosti, već ih se uči kako primijeniti te vještine u situacijama u kojima mogu iskusiti socijalni pritisak za korištenje jedne ili više psihoaktivnih tvari, a njegova djelotvornost je dokumentirana strogim evaluacijskim istraživanjima tijekom više od 20 godina. Program je u cijelosti preuzet od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije, a autor mu je dr. Gilbert J. Botvin. Verzija prilagođena provedbi u Hrvatskoj sastoji se od 8 radionica za učenike petih razreda i 9 radionica za učenike šestih razreda.

Program Trening životnih vještina se u Zadarskoj županiji kontinuirano provodio od 2010. do 2017. godine u sklopu Plana za zdravlje stanovnika Zadarske županije, nakon čega je uslijedila dvogodišnja stanka. Do sad je projektom obuhvaćeno sedam generacija djece 6. i 7. razreda osnovne škole, oko 22 000 učenika zadarske županije.

Od ove školske godine novost je da se radionice provode u 5. i 6. razredu osnovne škole, odnosno počinje se s mlađom generacijom. U program se uključilo 35 od ukupno 36 osnovnih škola Zadarske županije, odnosno 3 171 učenik te 161 voditelj.

Nositelj projekta provedbe ovog programa je Zavod za javno zdravstvo Zadar – Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, a program su omogućili Zadarska županija i Grad Zadar.